Top 15 betiltott könyv- II. rész

Képtalálat a következőre: „banned books”

Top 15 betiltott könyv I. rész

Betiltott klasszikusok listája (angol nyelvű!) 

6. George Orwell: Állatfarm

Orwell ​1943/44-ben írott műve – amelynek a szerző a Tündérmese alcímet adta – ténylegesen a sztálini korszak szatírája, a Lenin halálától a szovjet-német megnemtámadási egyezményig terjedő időszakban, de természetesen minden elnyomó, totalitárius rendszerre ráillik. Egy angol farm – Mr . Jones Major-ja – a színhely, ahol az állatok a disznók vezetésével megdöntik az Ember uralmát, és a maguk igazgatta Állatfarm-on élik először szabadnak, derűsnek látszó, majd egyre jobban elkomoruló életüket. Az 1984 írójának már ebben a művében is nagy szerepet játszik a történelmi dokumentumok meghamisításának motívuma.

Az állatok a disznókról az Emberekre, az Emberekről a disznókra, aztán a disznókról megint az Emberekre néztek, és már nem tudták megmondani, melyik az Ember, és melyik a disznó.

Visszamenőlegesen megváltoznak, majd feledésbe merülnek az állatok hajdani ideológusának, az Őrnagynak eszméi, a Napóleon nevű nagy kan ragadja magához a hatalmat, és – természetesen mindig a megfelelő ideológiai magyarázattal – egyre zordabb diktatúrát kényszerít állattársaira. A kezdeti jelszó pedig – Minden állat egyenlő – érdekesen módosul…

Képtalálat a következőre: „állatfarm”

7. Lewis Carroll: Alice csodaországban

Ennek a furcsa ötletektől hemzsegő, kalandos, vidám mesekönyvnek a szerzője, Lewis Carroll a múlt században élt, matematikaprofesszor volt az oxfordi egyetemen. Világhírűvé vált könyve első ízben 1865-ben jelent meg. Azóta – immár a világ gyermekirodalmának klasszikusaként – szinte valamennyi nemzet nyelvén napvilágot látott. Az angolszász humor e sajátos alkotása Alice oldalán elvezeti az olvasót Csodaországba – amely valójában álomvilág, a Viktória királynő korabeli Anglia torzképe. Aki ismeri az angol történelmet, az a Szív Királynőben könnyen felismerheti a hirtelen haragú Viktóriát, s férjében, a pipogya Szív Királyban a jelentéktelen Albert herceget. De megtalálhatjuk e könyvben az angol igazságszolgáltatás, iskolarendszer vagy éppen sportszenvedély végletekig vitt, humoros torzképét is.

Alice története nem csak egy országban került feketelistára. A legtöbb esetben a droghasználat népszerűsítése miatt tiltották be a művet. Belegondolva, hogy Alice állatokkal beszélget, és varázsgombát eszik a történetben, talán meg is érthetjük, hogy miért találták problémásnak. Kínában azonban nem a drog népszerűsítése, hanem a beszélő állatok miatt került tiltólistára. Kína egyik tartományának vezetője úgy gondolta, hogy az állatoknak nem szabad emberi nyelven beszélniük, és nem is kezelhetjük őket egy szinten az emberekkel.

 

8. J. D. Salinger: Zabhegyező/ Rozsban a fogó

A regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamaszfiú háromnapos kálváriája. Holden első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tíz éves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy ideggyógyintézet lakójaként meséli el. 

Kapcsolódó kép

Alig két héttel a publikálása után a Zabhegyező meghódította a New York Times toplistáját. Azóta a 16 éves nyughatatlan tinédzser fiú három napját bemutató regény – az Amerikai Könyvtár Szövetség szerint – a cenzorok kedvencévé lépett elő. 1960-ban például amiatt rúgtak ki egy középiskolai irodalomtanárt, mert a 11. évfolyamos diákjainak kiadta kötelező olvasmányként a művet. A tanár a pert megnyerte ugyan, ám a könyv tiltólistán maradt.

Egy másik amerikai városban a könyvet „anti-fehér”-nek ítélték, és elérték, hogy betiltsák minden helyi iskolákban. A tiltakozók a műben többnyire a vulgáris nyelvezetet, a szexuális töltetet és a rejtett agressziót kifogásolták,, melyek – véleményük szerint – morálisan elfogadhatatlanok. Mikor Salingert megkérdezték a vádakról, csak ennyit mondott:

„Néhány jó barátom gyerek. Sőt, az összes jó barátom gyerek. Elviselhetetlen számomra a tudat, hogy a könyvemet a polcon bárki is olyan helyre tenné, hogy ők ne tudják elérni.”

A mű megosztotta a kritikusokat: voltak, akik üdvözölték, míg mások támadták a regényt, melynek fókuszában a személyiség fejlődése szemben áll a cselekménnyel. Holden Caulfield, a regény főhőse azóta a kamaszok szorongásainak szimbólumává vált. Így történhetett, hogy 1980-ban, a 25 éves Mark David Chapman – miután New York-ban lelőtte John Lennont, a legendás Beatles-énekest – tettének magyarázataként átadta a Zabhegyező egy példányát a rendőrségnek.

 

 9. J.K. Rowling: Harry Potter

Minden embernek ismerősen csenghet a híres varázsló, Harry Potter neve, akit egy angol nő, J. K. Rowling álmodott meg. A könyvet később meg is filmesítették.

2001-ben egy csapat lewistoni szülő összegyűjtötte az összes, városban megjelent Harry Potter-könyvet és elégették azokat. Érdekes és megbotránkoztató tettüket azzal magyarázták, hogy a könyv az erőszakot, a boszorkányságot és az ördög gonosz tevékenységét hirdeti az olvasók számára.

Bár ekkor még a varázslóvilágról szóló mű még nem örvendett olyan nagy sikernek, mégis sikerült elég sok ellenzőt összegyűjtenie, akik ugyanerre az okra hivatkozva betiltatták a könyveket.

Képtalálat a következőre: „harry potter”

 

10. Anne Frank naplója

Anne Frank életéről naplója vall, halála körülményeiről egy újságíró, Ernst Schabel tovább nyomoz. Anne Frank-furt am Mainban született, de a fasizmus uralomra jutása után, 1933-ban szüleivel Amszterdamba emigrált. A náci zsidóüldözés miatt két évig 1942–1944-ben nyolcadmagával egy amszterdami ház rejtekében bujkált. Egész idő alatt naplót vezetett, mindaddig, míg fel nem jelentették és el nem hurcolták őket. Anne Frank Bergen-Belsenben, a koncentrációs táborban halt meg 1945. március ?-án. Egy volt lágertársa, a ma Svédországban élő Margita Pettersson asszony így emlékszik vissza a tizenhat éves lány halálára: 
Halott nővére mellett feküdt, próbáltam erőszakkal belédiktálni néhány falatot, de hiába. Emlékszem, egyik nap azt mondta: ’Kérem, ne adjon többet enni. Nem bírok tovább élni.’ – másnap meghalt.

Okok, amiért betiltották Anne Frank naplóját: pornográf tartalom, különösen a vagina alakjának és működésének részletezése. Libanonban a zsidóság, Izrael és a cionizmus pozitív ábrázolása miatt tiltották be.

Képtalálat a következőre: „anne frank naplója betiltás”