Irodalmi pletykák, érdekességek II.

Képtalálat a következőre: „gossip”

  • Amikor megtudta Ady Endre, hogy szifiliszes, elhatározta, hogy megkeresi a "vírusgazdát". A kutatásról egy könyvet is írt, Mihályi Rozália csókja címmel.

  • Karinthy Frigyesnek közel 30 centis farka volt: Kevesen tudják, hogy a tehetséges író, költő, műfordító igen különös degeneratív betegségben szenvedett, ugyanis a farokcsonti csigolyái 30 centivel türemkedtek ki hátul. Hogy mindezt elrejtse a nagyközönség elől, gyakran hiúságból ült. A fotókon sűrűn ábrázolják őt ülve, de még a hivatkozó irodalomban is ülve írják körül. A korabeli, titokban lekapott lesi-festményeken sokszor látni, ahogy ülve fog kezet. Az Így írtok ti-t és a Tanár úr kérem-et szinte végig ülve írta, büszkeségből.

  • Franz Kafka megkérte egy barátját, hogy égesse el az összes munkáját. A per, A kastély és Amerika, Kafka akarata ellenére jelentek meg.
  • Egy alkalommal Károlyi Amy megunta férjének, Weöres Sándornak  az alkohollal való túlzott barátságát, ezért  mielőtt elment otthonról, rázárta férjére a dolgozószoba ajtaját. Weöres eközben sem maradt rest! Mivel nem tudott kijutni a házból, ezért az utcán dolgozó munkások segítségét kérte, hogy hozzanak neki pár palack italt, amit testvériesen megosztott velük, saját részét pedig madzagon húzta fel a szobába.

  • Krúdy Gyuláról elneveztek egy fröccsöt, ez a Krúdy- fröccs. Az író törzshelye a tabáni kocsma volt.  A róla elnevezett fröccsben 9 deci bort kell 1 deci szódával keverni. Az író szerint ilyen arányban a víz „megnevetteti“ a bort.

  • Arany Jánost lánya,Juliska  halála annyira megrendítette, hogy nagyon rövid idő alatt teljesen megőszült.

  • Kosztolányi Dezső Nyár, nyár,nyár című verse egy titkos üzenetet tartalmazott Karinthy Frigyes számára. A két költő jó barátok voltak, a barátság fűszere pedig a csipkelődés volt. 
Nyár,
A régi vágyam egyre jobban
Lobban,
De vár még, egyre vár.
Kár
Így késlekedned, mert az éj setétül.
Az élet
Siralmas és sivár
Enélkül.
Gigászi vágyam éhes, mint a hörcsög,
Görcsök
Emésztik s forró titkom mélye szörcsög.
Mostan hajolj feléje.
Közel a lázak kéjes éje.
Akarod?
Remegve nyújtsd a szájad és karod.
Itt ez ital illatja tégedet vár.
Nektár.
Te
Hűtelen, boldog leszel majd újra, hidd meg.
Idd meg.

A szavak kezdőbetűinek összeolvasásából ez jön ki: NYALD KI A SEGGEM KARINTHY. Verselemzésnél legalább nem kell azon morfondírozni, hogy vajon mit gondolhatott a költő...

Képtalálat a következőre: „karinthy és kosztolányi”