Irodalmi pletykák, érdekességek I.

Radnóti, Móricz, Madách, Juhász, Ady, Babits, Csinszka

 

  • Radnóti Miklós megcsalta a feleségét, Gyarmati Fannit, aki tudott férje viszonyáról. Ez akkor került a köztudatba, amikor Fanni 2014-ben meghalt, a naplóját pedig kiadták.
  • Móricz Zsigmond felesége öngyilkos lett, az akkori sajtó úgy tudósította az esetet, hogy a költőfeleség egy gyors lefolyású betegségben hunyt el. Valójában férje hűtlensége miatt lett öngyilkos 1925 nyarán.
  • Madách Imre 1883-ban írta meg az Ember tragédiája című emberiségdrámát. Fontos benne a férfi-nő viszony, Madách a saját magánéletéből is merített. A költő édesanyja, Majthényi Anna hírhedten rossz viszonyban volt a menyével, Fráter Erzsébettel. A két nő rossz viszonyban volt, ez folyamatos súrlódásokat okozott a férj és a feleség között. Ezért is írja Madách ezt  a kritikát a női nemről: 
    Minő csodás kevercse rossz s nemesnek 
    A nő, méregből s mézből összeszűrve. 

Juhász Gyula egy váradi színházban látta meg Sárvári Annát, és rögtön beleszeretett a kissé molett, szőke, kék szemű színésznőbe. A költő és Anna valójában csak egyszer beszéltek, Juhász inkább csak hallgatott. Sárvári Anna: Képtalálat a következőre: „sárvári anna”

 

  • Csinszka a férje, Ady Endre halála után megjelent Babits Mihály lakásán. Levelezni, randevúzni kezdtek, a levelezésükből az is látszik, hogy Csinszka volt a kezdeményező, valójában ő udvarolt a férfinak. Azonban az özvegy kosarat kapott: Babits nem találta szépnek Bertát, valószínűleg félt a vérbajtól is, amit Csinszka Adytól elkaphatott. Csinszka megpróbálta mélyíteni a kapcsolatot Babitscsal, lényegében megkérte a kezét. Egy erdélyi lapban hirdetést adott fel, amely Babits Mihály és Boncza Berta házasságáról számolt be. Talán úgy számított, hogy ezek után a költő megkéri a kezét, de nem tette. Végül Berta vetett véget a tiszavirág életű kapcsolatnak: levélben közölte a költővel, hogy feleségül megy Ady és Babits közös barátjához, Márffy Ödön festőművészhez.Képtalálat a következőre: „csinszka mém”