20 érdekesség Shakespeare-ről

Képtalálat a következőre: „shakespeare”

 

1. Shakespeare így, ebben a formában sosem írta le a nevét, ez csak az utókor által átalánosan elfogadott írásmód. Saját nevét az író a következő változatokban írta le: Willm Shaksp, William Shakespe, Wm Shakspe, William Shakspere, Willm Shakspere, William Shakspeare.

2. Nincs adatunk arról, hogy mikor született Shakespeare, azt azonban tudjuk, hogy 1564 április 26-án keresztelték meg. Az akkori szokás szerint a születés után pár nappal tartották a keresztvíz alá a csecsemőt, ezért az a konszenzusos megállapodás született, hogy Shakespeare születésnapja április 23. Érdekesség, hogy ugyanezen a napon halt meg 52 évvel később.

3.Több művét - főleg az utolsókat - nem egyedül, hanem jó barátjával, John Fletcher-rel közösen írta.

4..Bár saját korában ünnepelt színész és szerző volt, de életében és közvetlenül halála után korántsem tartották akkora zseninek, mint napjainkban. A XIX. században fedezték fel újra, azóta számítják a legnagyobbak közé.

5. Hamnet nevű fia 1596-ban. 11 éves korában meghalt. Irodalomtörténészek szerint felfedezhető az összefüggés fia halála és az 1605-ben megjelent Hamlet között.

Képtalálat a következőre: „shakespeare hamlet gif”

 

 

6. Az író 18 éves korában vette el Anne Hathaway-t, aki 8 évvel idősebb volt nála. Abban az időben szokatlan dolog volt elvenni egy idősebb nőt, főleg, hogy a hölgy terhes volt. Első gyermekük, Susanna hat hónappal az esküvő után jött a világra.

7.Shakespeare-nek nincsenek ma is élő leszármazottai.  Legidősebb lányának 1608-ban született egy gyermeke, Elizabeth, aki viszont kétszer házasodott, de egyik férjétől sem esett teherbe. Az író másik lánya, Judith szintén megházasodott, de neki három gyermeke született. Tragikus módon mindhárman elhunytak még azelőtt, hogy családot alapíthattak volna. Egyenes ági leszármazottak tehát nincsenek, azonban Shakespeare testvérének, Joannak voltak gyermekei.

8. Édesapja köztiszteletben álló sörkóstoló volt.Shakespeare-nek 7 testvére volt. Szülei John Shakespeare és Mary Arden. Édesapja sok szakmában kipróbálta magát: volt kesztyűkészítő, tímár és földműves is. Köztiszteletben álló személy lehetett, mert beválasztották a mezőváros sörkóstoló bizottságába.

9. Az eredeti Globe színház, ahol Shakespeare maga is játszott, 1613-ban leégett. 1997-ben adták át az eredeti tervek szerint készült új Globe színházat, ami ma is áll Londonban, a Temze partján, a Millennium hídtól kb. 200 méterre. Íme, így néz ki kívülről és belülről a reneszánsz-kort idéző színház:

Képtalálat a következőre: „globe theatre”

Képtalálat a következőre: „globe theatre”

 

10. Az Uránusz bolygó 27 holdja közül számos kisbolygó Shakespeare által megálmodott szereplőkről van elnevezve.

11. 1592 és 1594 között, a pestisjárvány miatt bezárták a londoni színházakat. Mivel nem volt igény a színdarabokra, Shakespeare verseket (szonetteket) kezdett írni, melyek közül 154 fenn is maradt!

12. Közel 3.000 ma is élő angol szót Shakespeare talált fel és vezetett be az angol nyelvbe. Néhány példa erre: assassination (merénylet), accommodation (szállás), amazement (csodálkozás), bloody (véres), suspicious (gyanús).

13. Tudtátok, hogy 13 esetben történik öngyilkosság Shakespeare műveiben? A legismertebb kettő Rómeó és Júlia halála.

Képtalálat a következőre: „shakespeare halottai”

14. Két olyan időszak is volt az író életében, amikor hosszabb időre eltűnt a nyilvánosság elől és senki sem tudja, hogy mi történt vele. 1578-1582-ig, valamint 1585 és 1592 között nincs róla adatunk. Több elmélet is született, ezek szerint Shakespeare Londonból visszautazott szülővárosába, Stratford-Upon-Avonba és ott valamilyen foglalkozást űzött.

Az elképzelések szerint dolgozhatott hentesként, egy ügyvéd írnokaként vagy bevonult katonának. Az igazság az, hogy senki sem tudja, csak találgatások léteznek ezzel kapcsolatban. 

15. Az 1856-ban alapított londoni Nemzeti Portré Galéria (National Portrait Gallery) elsőként megszerzett kincse ez a kép volt, ami Shakespeare-t ábrázolja és mivel az író életében készült, ez tekinthető a leginkább élethű, hiteles portréjának.

 Képtalálat a következőre: „shakespeare”

 16. Szonettjeiben több utalás is van arra, hogy homoszexuális, de minimum biszexuális hajlamai voltak.

17. Egyes tudósok az 1920-as évek óta vizsgálják, hogy a William Shakespeare nevű, bizonyíthatóan létező férfi valaha írt-e egyáltalán egyetlen színdarabot. Azzal érvelnek, hogy egy kisvárosban nevelkedett, egyszerű középkori iskolában tanult ember honnan juthatott volna hozzá ahhoz a műveltséghez, akár csak a mitológiai ismeretekhez, amelynek ismeretéről műveiben rendszeresen meggyőzi olvasóit. Ezen tudósok szerint egy nemes származású férfi írhatta műveit, akinek iskolázottsága megvolt, ám származása tiltotta az akkortájt alantasnak, rangon alulinak számító színészkedést és tollforgatást. A szakértők többé-kevésbé egyetértenek abban, hogy ez a nemes úr Edward de Vere, Oxford grófja lehetett. Az elmélet szerint de Vere megegyezett Shakespeare-rel, hogy az ő neve alatt jelenjenek meg a művek, és az üzlettel mindenki jól járt: Shakespeare meggazdagodott és learatta a dicsőséget, de Vere pedig kiélhette írói ambícióit. Komoly irodalomtörténészek egyébként ezt az elméletet határozottan cáfolják.

Kapcsolódó kép

18. Darabjait csak pár napig próbálta színészeivel.A rövid próbafolyamat miatt nem készült soha igazi szövegkönyv. Darabjait sem adta ki, így csak a színészeknek lediktált és azokból fenn maradt 1-1 másolat az, amire az utókor hagyatkozhatott.

19. Egyszer ellopták a Globe Színházat.A Lord Chamberlain’s Men nevű társulat szerződését felmondta az akkori, The Theatre (ma Globe) nevet viselő színház telkének tulajdonosa.Nem értettek egyet abban, hogy ki is a telken álló faépület jogos tulajdonosa. További vita helyett a színészek egy asztalos és baráti körük segítségével lebontotta a színházat, a gerendákat pedig átszállították a kiszemelt új helyszínre.

20. Bár a londoni Westminster apátságban lévő költők sarkában az övé a legnagyobb szobor, nem ott van eltemetve, hanem Stratfordban. A sírján lévő versben megátkozza azokat, akik csontjait háborgatnák. Emiatt halála óta senki sem nyitotta fel a sírját, annak ellenére, hogy egyes legendák szerint kiadatlan kéziratait belehelyezték a koporsójába, s ezek esetleges megtalálása az évszázad irodalmi szenzációja lenne. Íme, a Mester sírja:

Képtalálat a következőre: „shakespeare sírfelirata”

Ez áll a síron:

Jó barát, Jézus irgalmáért tartózkodj attól, hogy felásd az idezárt port, áldott az, aki megkíméli e köveket, és átkozott legyen, aki bolygatja a csontjaimat! 

 

Forrás: kozepsuli.hu, olvass-erdekessegeket.blog.hu888.hu